SZTE Digitális jövő

peer review

Digitális eszköztár: társértékelés a CooSpace segítségével

Digitális eszköztár: társértékelés a CooSpace segítségével

2023. június 26.
1 perc

A korszerű oktatás egyik innovatív értékelési módszere a társértékelés, melynek egyik pozitív hatása a hallgatók reflexivitásának és kritikus gondolkodásának fejlődése. A CooSpace PeerReview eszköze ennek az értékelési módszernek a megvalósítását támogatja.

A tanulók teljesítményére pozitív hatással bíró társértékelés módszerét általában kollaboratív környezetben alkalmazzuk, valamint kedvelt értékelési módszer nagy létszámú kurzusoknál, jelentős számú beadandó feladat esetében is. Segíti a tanulás iránti felelősség növelését, fejleszti a diákok önértékelési és elemzési képességét.

A módszer sikerességét és az értékelés validitását nagyban befolyásolja a feladat és az értékelési kritériumok minél pontosabb meghatározása. Fontos, hogy a kettős – értékelő és értékelt – szerepet betöltő diákok számára világosak és egyértelműek legyenek az értékelési szempontok és azok megfogalmazása.

A CooSpace elektronikus platform PeerReview eszköze lehetőséget ad a hallgatói csoportokon belüli társértékelésre. Az oktató kijelölheti a résztvevőket és szerkesztőket, megadhatja a beadási határidőt, ameddig a diákok feltölthetik dokumentumaikat. Ezen kívül az oktató korlátozhatja a javítók számát és beállíthatja az értékelésre adott időtartamot. A beadott feladatok értékelésére 3 szempont adható meg, melyekhez az oktató szorzókat is rendelhet a szempontok súlyozásának céljával.

peerreview_cs