Bezár

Hírarchívum

napfonat_boritokep

Napfonat koncert és Rekecsin táncház Szegeden

Napfonat koncert és Rekecsin táncház Szegeden

2024. május 21.
6 perc

Újabb színvonalas programmal várta az érdeklődőket az Egyetemi Tavasz rendezvénysorozat, ezúttal a Fonó Klub Szegeddel együttműködve. Május 3-án 20 órától a Napfonat energikus női a capella együttes koncertje utaztatott kultúrákon és elemeken át, majd az Egyetemi Zenei Versenyen többszörösen helyezett Rekecsin együttes invitált egy autentikus moldvai táncházba.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Fonó Klub Szeged 2016-ban alakult meg a Fonó Budai Zeneház első állandó vidéki klubjaként. Varga Kornél, a Fonó Klub Szeged művészeti vezetője zenekarai révén régóta kapcsolatban állt a Fonó Budai Zeneházzal. Egy pályázati lehetőségre felfigyelve álmodta meg a szegedi Fonót, aminek alapítását a budai Fonó is lelkesen szorgalmazta. A Klubot a szegedi közönség is remekül fogadta, fantasztikus bulik alakultak ki, amiket gyakran nemhogy a közönség, a zenekarok sem akartak befejezni.

A Klub kezdeteitől együttműködik a Szegedi Tudományegyetemmel Tajti Gabriella, az egyetem Kulturális Irodájának irodavezetője és Varga Kornél hosszú barátságának köszönhetően. Minden évben szerveznek közös programokat az Egyetemi Tavasz rendezvénysorozaton és az Őszi Kulturális Fesztiválon. Varga Kornél az Egyetemi Zenei Versenyen rendszeresen zsűritagként is részt vesz. A megmérettetésen azt is figyeli, milyen zenekaroknak tudna fellépési lehetőséget biztosítani a Fonóban, így talált rá a május 3-án fellépő Rekecsin együttesre is. A Rekecsin moldvai táncháza remek párosítást alkotott a többek között népdalokat is feldolgozó Napfonat zenekarral.

DSC_7174napfonat_rekecsin

A május 3-i estet 8 órakor az ütős hangszerekkel kiteljesedő női a capella együttes, a Napfonat indította koncertjével. Az öttagú zenekarnak eddig két nagylemeze jelent meg. Első, „Szól a világ” című albumukon magyar és más kultúrák népdalait dolgozzák fel polifonikus hangzásba öltöztetve. A lemezt 2022-ben "az év hazai világ- vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele" kategóriában Fonogram díjra jelölték. Második lemezük, a „Harmatcseppben él a világ bennem” főként saját szerzeményeket tartalmaz. Ez a World Music Charts Europe világzenei toplistán 11. helyezést ért el. Szegedi koncertjükön főként erről a lemezről játszottak dalokat, de első albumukról is hoztak szerzeményeket, hogy teljes képet adjanak arról, mi is az a Napfonat.

- Mindannyian teljesen más közegből érkeztünk zeneileg és próbáltuk megkeresni, mi az a közös, amit így létrehozhatnánk. A különböző népek népzenéihez nyúltunk először, így az első lemez ezekből áll, illetve egy saját szerzeményből. A másodikon már főleg saját dalokat találunk – avatott be Tóth Eszter, a Dal 2022 döntőjébe is bekerült Napfonat zenekar egyik tagja.

DSC_7317napfonat_rekecsin

A Napfonat tagjai magyar és más népek kultúrájának közös zenei magjához nyúlnak le, miközben saját dalaikkal reflektálnak a körülöttük zajló világra. Polifonikus egységük néha kórusra emlékeztető erővel szól, máskor egy-egy lágy egyéni hang lép előtérbe. Harmóniájukban az elemek is fontos szerepet játszanak.

– Ahogy Eszter is mondta, különböző zenei világokból érkeztünk. Van köztünk felvidéki, olyan is, aki a Partiumból érkezett, Eszter alföldi leány, az én anyukám orosz. Emiatt is fontos, hogy megmutassuk ezt a sok színünket – osztotta meg Farkas Krisztina, a már Lengyelországban, Finnországban, Észtországban, Csehországban és Szlovákiában is bemutatkozott Napfonat zenekar egyik tagja.

A Napfonat ezernyi színe a szegedi Fonóban is tündökölt: különböző kultúrákon, verseken és elemeken keresztül utazhattunk a zenekar energikus tagjaival. Egy Weöres Sándor verscsokrot követően tűzelemet idéző népdalt hallhattunk, majd a tüzes Mexikóba repítettek minket. A „Csendesen!” című szerzemény segítségével megtudtuk, milyen egy női kocsmában mulatni. A magyar népzenéhez híven a csujogatás sem maradhatott el. Második albumuk címadó dala, a „Harmatcseppben él a világ bennem” beteljesült szerelemi témájával, kellemes nyári záport idézve a vízelemet is elhozta nekünk.

- A sokszínűségben van egy egység is, ami az egész zenekart jellemzi. Ez valahogy magától jött létre, kialakult egy közös nyelvünk. Mindannyian rajongunk mindenféle zenéért. Ez az egy egyszerű oka annak, hogy sokféle kultúrát és stílust megjelenítünk. A versektől a népzenén át a popig mindent szeretünk – magyarázta Tóth Eszter, a Napfonat egyik tagja.

Az együttes május 24-én a budapesti Várkert Bazárban ad majd koncertet, ahol vendégeik lesznek Lakatos Mónika énekesnő, Lantos Zoltán és Ölvedi Gábor zenészek is. A rendezvényre szeretettel várják a szegedi közönséget is. Szegedre is vissza szeretnének térni a jövőben, mivel nagyon szeretik a várost.

A Napfonat előadása után a Rekecsin együttes táncháza mozgatta meg a közönséget. A Rekecsin 3 éve alakult, tagjai szívvel-lélekkel muzsikáló fiatal népzenészek és barátaik. A Népzenei Kamaraműhelyben ismerték meg egymást, ami Szegeden, a piarista mestertanodában található. A Rekecsin tagjai többször összeálltak a kamaraegyüttes kisebb versenyein, vagy amikor valakinek kíséretre volt szüksége. Majd elérkezett az idő, hogy állandósítsák eredményes formációjukat és nevet válasszanak maguknak. A Rekecsin elnevezés szívügyüket, az autentikus moldvai zene közvetítését és népszerűsítését tükrözi.

DSC_7606napfonat_rekecsin

- A Népzenei Kamaraműhelyben moldvai zenét játszunk, amit mindenképp tovább szerettünk volna vinni. Rekecsin egy moldvai falu, ahol évente járunk a missziós turnénkon. Úgy gondoltuk, ez a település reprezentálja legjobban, hogy mit is játszunk mi – avatott be Mészáros Csaba, a Rekecsin zenekar egyik fiatal tagja.

Az elmúlt időszakban népzenei versenyek mellett koncerteken, valamint számos táncházban zenéltek, a szegedi táncházmozgalom szerves részévé, aktív résztvevőivé váltak. A táncházmozgalomba a Népzenei Kamaraműhely egyik vezetője, Fábri Géza vezette be őket, megmutatva, hogy a diáktáncházaktól kezdve szegedi közéleti és a moldvai nagytáncházakon át milyen sokszínű ez a világ.

- Úgy gondoltuk, szívesen képviselnénk a táncházmozgalmat a kamaraegyüttes tagjaként, de már önálló formációban. A fő motivációnk, hogy nagyon szeretjük, amit csinálunk. Szeretnénk megmutatni, hogy fiatalként is milyen jó táncházba járni, népzenével foglalkozni. Fontos, hogy a tanulmányok mellett valami másban is kipróbáljuk magunkat. A táncház remek kulturális táplálékul szolgálhat a fiatalok számára – magyarázta Mészáros Csaba, az SZTE Gazdaságtudományi Karának gazdálkodás és menedzsment szakos hallgatója.

A Rekecsin együttes tagjai: Pap Janka (ének, dob), Nagy Kincső (ének), Barta Gergely (hegedű), Mészáros Csaba (koboz). Eddig háromszor vettek részt az Egyetemi Zenei Versenyen. Mindig kiválóan szerepeltek, a félévek alatt mindegyik dobogós helyezést elnyerték.

- Mozgásban tartott minket a Zenei Verseny az elmúlt három félévben. Mindig próbáltunk valami újat kitalálni, legutóbb a megszokott fergeteges jellegtől eltérően egy balladával készültünk. Nagyon élvezzük az dalformálás folyamatát, hogy összeülünk és egy vezérdallamhoz különböző táncdallamokat, énekeket rakosgatva kialakítunk egy új számot. Jó érzéssel töltött el az is, hogy ilyenkor újra összeállt a banda, ami nem mindig oldható meg, mert nem minden tagunk él Szegeden – mesélte Mészáros Csaba, a Rekecsin együttes kobozt megszólaltató tagja.

DSC_7459napfonat_rekecsin

A Rekecsin zenekar gyakran tart fergeteges táncházakat a Radnóti Caféban, a Fonó Klub Szegeddel együttműködve és önállóan is. A közönség igényeihez alkalmazkodva legtöbbször tematikus táncházakat szerveznek, mint az adventi, a Bálint-napi vagy a Nyárindító táncházuk. Együttműködésük a Fonó Klub Szegeddel ősszel folytatódik. Következő önálló táncházukat a Boróka Citerazenkarral közösen szervezik, május 31-én a Radnóti Caféban várják az érdeklődőket. Nagyon örülnek, hogy a közönség élénken érdeklődik táncházaik iránt, számukra mégsem az a legfontosabb, hányan jönnek el egy eseményre, hanem hogy szívügyüket követve örömmel zenéljenek, tevékenykedjenek.

Nyáron a Fonó Klub Szeged művészeti vezetője, Varga Kornél is új, izgalmas programra invitálja az érdeklődőket. Másodjára szervezi meg Szigetmonostoron „Denagyvilág” elnevezésű fesztiválját. Idén július 5-7. között a háromnapos összművészeti fesztiválon lesz jazzudvar, Dunakanyar udvar, Mókuskert (Szirtes Edina Mókus udvara), folkkocsma és kézművesek, valamint a nagyszínpadon olyan zenekarok várják többek között a vendégeket, mint a Parno Graszt vagy Szabó Balázs bandája.

Bartha Karina

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek