SZTE Digitális jövő

techtrends

Top Tech Trendek 2023-ban – 1. rész

Top Tech Trendek 2023-ban – 1. rész

2023. december 21.
4 perc

A 2023-as év az egész évtizedet meghatározó technológiai áttöréseket hozott magával, melyek nem csak a mindennapi életünket formálják át, hanem az iparágakat is forradalmasítják.
A Mesterséges Intelligencia (AI) és az 5G hálózatok terén elért előrelépések, valamint a fenntartható technológiák gyors fejlődése együttesen nyitják meg az utat egy olyan jövő felé, ahol a technológia nem csak hatékonyabbá, de fenntarthatóbbá is teszi világunkat. Lássuk, melyek voltak 2023 legfontosabb tech trendjei, hogyan alakítják át ezek az innovációk mindennapi valóságunkat, és milyen irányokba mutatnak a következő években.

AI

A Mesterséges Intelligencia (AI) idei fejlődése számos területen új mérföldköveket állított fel. Az OpenAI GPT-4 modellje például nyelvi feldolgozási terén hozott jelentős előrelépéseket, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy természetesebben kommunikáljanak az AI-val.

Az automatizáció és robotika terén az AI tovább fokozta hatékonyságát. Az autonóm teherautók és drónok az ipari logisztikában segítik a gyors és hatékony árutovábbítást, míg az egészségügyben a robotok a sebészeti beavatkozások területén nyújtanak segítséget, növelve a precizitást és csökkentve az emberi beavatkozás szükségességét. Az egészségügyi szoftverekben is megtalálható már az AI. Például automatizáltan elemzi az elektronikus egészségügyi rekordokat, segítve ezzel a gyorsabb diagnózist és személyre szabottabb betegellátást.

A nyelvi feldolgozás és természetes nyelvi értelmezés terén az AI alkalmazások - mint a chatbotok és virtuális asszisztensek - egyre inkább képesek a felhasználók valós idejű igényeire válaszolni.

Az érzékelési technológiák, mint például az arcfelismerés és a LIDAR érzékelők*, széles körűen alkalmazva segítik a gépi látás fejlődését. Az okostelefonokban és önvezető járművekben használt érzékelők optimalizálják a biztonságot és a felhasználói élményt, a LIDAR technológia támogatja a városi biztonság növelését, a közlekedés és utcakép háromdimenziós modellezését, ezáltal a városok tervezésében is új dimenziókat nyit meg.

2023-ban a Mesterséges Intelligencia területén nem csupán technológiai fejlődések jelentek meg, az AI mindennapi életünket, munkánkat és kapcsolatainkat is nagy mértében megváltoztatta.

AI

5G

Az 5G hálózatok területén tapasztalható fejlesztések rendkívül jelentős hatással voltak az adatátviteli sebességre és a késleltetés minimalizálására. Ezek a fejlesztések lehetővé teszik a gyors és stabil film- és játékstreamelést, emellett pedig új lehetőségeket nyitnak az ipari folyamatok és az egészségügy területén is. A felhasználói élményt javítja a gyorsabb és jobb minőségű filmek és sorozatok streamelésének lehetőség, például a Netflixen. A Microsoft Game Pass Cloud Gaming esetében pedig olyan játékélményt nyújt, ami bárhol és bármikor elérhető a játékos számára, anélkül, hogy azt saját eszközre le kellene tölteni.

Az 5G sebessége és megbízhatósága tehát lehetővé teszi a tartalmak gyors és folyamatos elérését, jelentősen javítva a szórakoztató és szolgáltatási élményt.

Nemcsak a zsebünkben vagy a nappalinkban lévő eszközökben találjuk meg ezt a technológiát, hanem akár az utcára kilépve is. Az 5G technológiának köszönhető megjelentek az okosvárosok, ahol az eszközök és érzékelők gyors és megbízható kommunikációján keresztül a város infrastruktúrája hatékonyabbá válik, az intelligens otthonok és vállalati rendszerek könnyebben integrálhatók lesznek. Például Barcelonában a Smart City Barcelona program használja az 5G technológiát az energiahatékonyság, közlekedési rendszerek és infrastruktúra fejlesztésére. Az optimalizált energiafelhasználás és a hatékonyabb közlekedés is hozzájárul a városi élet minőségének javításához.

Az 5G hálózatok forradalmi változásokat hoztak az iparban is. Az alacsony késleltetés és nagy sávszélesség lehetővé teszi az eszközök közötti gyors kommunikációt, növelve a gyártási hatékonyságot és csökkentve a hibalehetőségeket. Az autóiparban például az 5G elősegíti az ipari robotok valós idejű kommunikációját, optimalizálva az összeszerelési folyamatot a precíz és gyors munkavégzés érdekében.

Az egészségügy területén az 5G előnyeit érezhetjük a távgyógyításban és a betegek monitorozásában is. A technológia hozzájárul ahhoz, hogy a távolról megvalósított konzultációk és orvosi szenzorok gyorsabban és hatékonyabban állítsanak fel diagnózist és az egészségügyi ellátás minőségét is emeljék.

Az 5G hálózatok emellett a jövőbeli technológiai innovációkat is támogatják. Az önvezető járművek, az kiterjesztett valóság (AR) és a virtuális valóság (VR) alkalmazásoknak széleskörű elterjedését lehetővé téve új üzleti és szórakoztatási lehetőségeket kínálnak. Ezekről a témákról cikkünk januári folytatásában olvashat.

5G

*A LIDAR egy távolságmérő technológia, amely lézerfényt használ a távolságok pontos mérésére. Az eszköz a kibocsátott lézerfény visszaverődése alapján határozza meg az objektumok távolságát és térbeli elhelyezkedését. Széles körben alkalmazzák térképezésben, önvezető járművekben és más területeken, ahol pontos térbeli információkra van szükség.

Szerző: Polgár Máté

Képek forrása: pexels.com