SZTE Digitális jövő

sztekarrieriroda

Készségfejlesztés munkáltatói elvárások és hallgatói igények alapján

Készségfejlesztés munkáltatói elvárások és hallgatói igények alapján

2024. január 29.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Karrier Irodája az RRF 2.1.2 - Komplex Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás projekt keretében munkaerőpiaci felmérést készített az egyetem hallgatóinak és pályakezdő végzőseinek igényeiről, valamint a munkaadók elvárásairól. Az összehasonlítást az SZTE karai beépítik képzéseikbe, hogy a hallgatók munkaerőpiacra való kilépését segítsék.

A Komplex Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás pályázat részeként kezdeményezett kutatáson keresztül a Szegedi Tudományegyetem, a Karrier Iroda célja, hogy a munkaerőpiaccal való hatékony együttműködést elősegítve, a hallgatók felkészülését támogatva vizsgálja a munkáltatói és hallgatói preferenciákat. Fazekas Melinda, az SZTE Karrier Iroda szakmai vezetője elmondta, a 2023 tavaszán és nyarán elvégzett pilot kutatás során kérdőíves felmérés és fókuszcsoportos interjúk formájában kértek visszajelzést a leendő gyakornokoktól és a pályakezdő hallgatóktól, majd ugyanezeket a témaköröket céges partnereink szempontjából is megvizsgálták. A kérdések kitértek a munkaerőpiacra való felkészültségre, a legjellegzetesebb céges toborzási felületekre, a hallgatóktól elvárt kompetenciákra, a velük kapcsolatos tapasztalatokra és arra is, milyen előnyei vannak az SZTE-s hallgatók, frissdiplomások foglalkoztatásának.

A kutatásból az derült ki, hogy a munkáltatók szívesen alkalmazzák az SZTE-s hallgatókat gyakornokként, mert utánpótlást látnak bennük, ki tudják szűrni a tehetséges diákokat, akiket jellemzően 80%-ban főállásban foglalkoztatnak tovább. Kiemelték lelkesedésüket, lendületességüket, és hogy motiválóan hatnak az idősebb kollegákra, újfajta megközelítést hoznak, színesítik a munkahelyi csapatot. A pályakezdők vonatkozásában ezen túl a nyitottságot, rugalmasságot hangsúlyozták, és hogy gyorsan elsajátítják az új ismereteket.

Fazekas Melinda kiemelte, hogy a cégek a szakmai tudás mellett nagyra értékelik a személyes kompetenciákat. E tekintetben fontosnak találták feltérképezni, milyen készségek fejlesztésével lehet a hallgatókat még versenyképesebbé tenni, majd ezt összehasonlították a fiatalok önértékelésével, ők miben látják saját erősségeiket és milyen fejlesztendő pontokat fogalmaznak meg. A kutatás a munka világában ugyancsak alapvető nyelvi és digitális kompetenciákra is kitért.

A munkáltatói és hallgatói vélemények, igények megismerése a Szegedi Tudományegyetem számára nagyban hozzájárul a gyakorlatorientált egyetemi képzések fejlesztéséhez, és olyan célzott szolgáltatási portfólió kialakításához, mely eredményesen segíti a diákok szakmai magabiztosságát, munkaerőpiacra való kilépését, felkészülését. Mindehhez fontos a folyamatos párbeszéd és kapcsolattartás az egyetem céges partnereivel, hogy a munkaerőpiac dinamikus változásaihoz minél rugalmasabban tudjon az egyetem igazodni.