SZTE Digitális jövő

coursera_digjovo

A technológiai fejlődéssel és a munkaerőpiaci változásokkal is felveszi a lépést az SZTE

A technológiai fejlődéssel és a munkaerőpiaci változásokkal is felveszi a lépést az SZTE

2024. június 24.
3 perc

A hallgatók munkaerőpiaci felkészültségének elősegítése, a digitális készségek és a digitális oktatási platformok fejlesztése, valamint a tanulási környezet modernizációja áll a Coursera for SZTE modulbővítés fókuszában.

Az SZTE Karrier Iroda 2022-2023-ban kutatást végzett a régió munkaadói és az SZTE hallgatói között, hogy feltérképezze a hallgatóktól elvárt kompetenciákat és skilleket, illetve megvizsgálja azok megfelelőségét. A kutatási eredményekből kiderül, hogy a munkáltatók és a hallgatók képzési területtől függetlenül olyan soft-készségek elsajátítását tartják hangsúlyosnak, mint például a jó kommunikáció, az alkalmazkodás képessége, a problémamegoldás vagy a kritikai gondolkodás, valamint kiemelték a napakész digitális készségek jelentőségét.

Mivel a Szegedi Tudományegyetem számára kiemelten fontos, hogy hallgatói a jelenkor kihívásainak megfelelő készségeket és tudást sajtátítsanak el egyetemi képzésük során, a kutatási eredményekre reagálva a két Coursera modul (Coursera module és Coursera intelligens szakosodás module) új tartalmakkal bővült. A bővítés célja, hogy az SZTE hallgatóinak munkaerőpiaci érvényesülését segítse. A Coursera modulok tartalmai ugyanis ingyen elérhetőek minden szegedi egyetemi polgár számára, a tananyag jelentős része már magyarul is elsajátítható, ráadásul tanulmányi krediteket érnek minden szakon.

A Coursera module a Karrier Iroda munkatársainak ajánlásával új gyűjteményekkel gazdagodott, amelyek kifejezetten a soft skillek fejlesztését támogatják. A Coursera intelligens szakosodás modul tananyagai pedig az RRF 2.1.2. projekt támogatásával a digitális, műszaki és üzleti készségeket hozzák magasabb szintre. A modulok segítségével az SZTE hangsúlyozza a képzések inkluzív és rugalmas felépítését, a hallgatók transzverzális- és digitális készségei még jobban fókuszba kerülnek, valamint modernizálódik a tanulási környezet.

A két kibővített modul egyike tehát olyan, a munkaerőpiacon fontosnak számító soft skillekre koncentrál, mint a jó kommunikációs készség vagy a kritikai gondolkodás. Ezek a kurzusok már a hallgató tanulmányaihoz is segítségül szolgálnak, a tananyagokkal elsajátítható készségek segítségével pedig növelhető a hallgatói sikeresség. A másik bővített tananyagcsomag pedig főként az olyan hard skilleket emeli ki, mint a digitális készségek – például a mesterséges intelligencia használata –, amelyek a munkaerőpiaci környezetben egyre fontosabbá válnak.

A hallgatók száméra elérhetek a 3-9 hónapos online tanfolyamokkal megszerezhető szakmai bizonyítványok, melyeket vállalati partnerek − például Google, IBM − által összeállított és ellenőrzött tananyagok alkotnak. A szakmai bizonyítványok speciális, sokszor hiánypótló ismereteket kínálva javíthatják a hallgatók munkaerőpiaci pozícióját, ugyanis a tanfolyamok a vállalat vizsgájával zárulnak. A szakmai bizonyítványok tehát vezető vállalatok által jegyzett igazolások olyan gyakorlati ismeretekről, amelyek színesítik az önéletrajzot, és jó referenciaként szolgálnak a munkáltatók számára, ezzel téve még versenyképesebbé az SZTE-s diplomákat.

A modulokban szereplő kurzusokról, szakmai bizonyítványokról és az azokért automatikusan járó kreditekről bővebb információ ezen a linken található.