SZTE Digitális jövő

MI

Mesterséges intelligencia az oktatásban

Mesterséges intelligencia az oktatásban

2023. szeptember 25.
2 perc

A témát tárgyaló cikksorozatunkban három alkalmazást mutatunk be röviden, melyek prezentációk vagy jegyzetek készítésében bizonyulhatnak hasznos segítségnek.

Bár továbbra is széles körű vita folyik a mesterséges intelligencia alkalmazásának előnyeiről és hátrányairól, többek között a személytelenség problémájáról és az etikai aggályokról, egyre szélesebb körben terjed használata.

Az MI oktatásban való alkalmazásának leggyakoribb területei közé tartozik az immerzív vagy az adaptív tanulás és az azt biztosító platformok, a virtuális oktatási asszisztensek és chatbotok használata, a tanulói eredmények, tesztelések, osztályzatok és tanulói előrehaladás követése és elemzése statisztikai adatok segítségével, a játékosítás, vagy az MI-alapú virtuális valóság alkalmazások felhasználása különböző tudományterületeken.

A témát tárgyaló cikksorozatunkban három alkalmazást mutatunk be röviden, melyek prezentációk vagy jegyzetek készítésében bizonyulhatnak hasznos segítségnek:

ClassPoint AI – Az ingyenes és prémium szolgáltatásokat is ajánló eszköz Powerpoint bemutatók diái alapján képes kvízkérdések generálására pillanatok alatt. Az ingyenes verziót alapszintű játékosításra alkalmas funkciókkal 25 fő csatlakozásával használhatjuk, Powerpoint bemutatónként összesen öt kérdéssel, melyet ötféle kérdéstípusból választhatunk ki.

SlidesAI – Szintén ingyenes és előfizetéses funkciókat is kínál a Google prezentációgeneráló szolgáltatása, melynek legfontosabb erénye az, hogy időt tudunk megtakarítani használatával. Az alkalmazás szövegbeviteli felületére begépelt szöveges dokumentumainkból pár kattintással beállított számú és típusú, megszerkesztett és elrendezett dia generálható, melyekhez – amennyiben azt szeretnénk – a szöveg tematikájának megfelelő képeket is beépít az alkalmazás. A fejlesztők ígérete szerint hamarosan Powerpoint kompatibilis lesz az alkalmazás.

Quino.ai – A Quino legfontosabb funkciója jegyzetek készítése feltöltött szövegekből, tanulmányokból. Működési elve szerint a mesterséges intelligencia segítségével elemzi a szöveget és kivonatolja legfontosabb tartalmi elemeit. A jegyzetek készítésén túl a szövegre vonatkozó kérdések megválaszolására, kvízek készítésére, tanulókártyák, személyes tanulási terv generálására is képes az eszköz, melyek segítségével növelhető a diákok tanulási hatékonysága. Az alkalmazás fizetős szolgáltatásai (többek között szövegek összefoglalásának készítése), emelt szintű funkcióinak köszönhetően, kutatók számára is hasznos segítséget jelenthetnek.