SZTE Digitális jövő

csillagaszat

Szegedi kötődésű kutatások és a James Webb űrtávcső küldetése

Szegedi kötődésű kutatások és a James Webb űrtávcső küldetése

2023. október 30.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás című projektje és az immár XXXII. szemeszterébe lépett Szabadegyetem e félévben is két alkalommal működnek együtt digitalizációs, innovációs, tudománykommunikációs témákban.

Az előző tanév tavaszi szemeszterében indult kezdeményezés folytatásaként ez év őszén az együttműködés keretében meghirdetett első képzési alkalommal Szalai Tamás, az SZTE TTIK Kísérleti Fizika tanszékének Junior Prima díjas csillagász kutatója minden idők legnagyobb költségvetésű tudományos programját, a 2021 decemberében indult James Webb infravörös űrtávcső küldetését, az űrtávcső jellemzőit, az eddig elért tudományos kutatások eredményeit mutatta be, látványos felvételeken keresztül. A szegedi kutató, aki az űrtávcsőhöz kapcsolódó, nemzetközi távcsőidő-pályázaton sikerrel pályázott, a szupernóvaként felrobbanó csillagok és azok kozmikus porképződéssel való kapcsolatát elemző vizsgálatairól is beszámolt.

webb

A NASA Webb űrteleszkópja egy csillag születéséről készített képe. Kép forrása: webbtelescope.org

A résztvevők betekintést nyerhettek a csillagászati eszközhöz kapcsolódó kutatások eredményeinek tudománykommunikációs módszereibe, valamint abba is, hogyan változnak és fejlődnek a kutatási módszerek, milyen új eredmények várhatók a világűr megfigyelését és feltárását szolgáló kutatások terén a közeljövőben.

Az előadásról készült felvétel megtekinthető erre a linkre kattintva.