SZTE Digitális jövő

techtrend

Top Tech Trendek 2023-ban – 2. rész

Top Tech Trendek 2023-ban – 2. rész

2024. január 31.
4 perc

Folytatjuk 2023 legmeghatározóbb technológiai trendjeit áttekintő cikksorozatunkat, melynek második részében szó lesz többek között a virtuális valóság látványos fejlődéséről, valamint a kvantumszámítógépek térnyeréséről is.

VR

Sokunknak ismerősek lehetnek az AR (Kiterjesztett Valóság) és VR (Virtuális Valóság) kifejezések. A szórakoztatás terén a VR headsetek továbbfejlesztett verzióikkal új dimenzióba helyezik a játékokat és filmeket, például az Oculus Rift vagy a PlayStation VR 2 által kínált egyedi virtuális kalandokkal.

2024-ben az oktatás területén az AR és VR még inkább be fog épülni a tanítás-tanulás folyamataiba. Az Expeditions VR például továbbfejlesztett virtuális utazásokkal gazdagítja a diákok tanulási élményeit, lehetővé téve számukra, hogy közelebbről tapasztalják meg a történelem vagy a tudomány eseményeit.

Az iparban az AR technológia továbbra is forradalmi változásokat hoz. A munkavállalók AR szemüvegei valós időben szolgáltatnak információkat, javítva a hatékonyságot és minimalizálva a hibalehetőségeket. Például a gyártási műveletekben valós idejű útmutatásokat nyújtanak, javítva az összeszerelési folyamatokat. Szerviz és karbantartási területen segít a gépek állapotának valós idejű vizuális megjelenítésében és a hibaelhárításban. Ilyen eszköz a DAQRI Smart Helmet.

Quantum Computing

Az idei év a quantum számítógépek ipari alkalmazásainak dinamikus kibontakozását hozta magával, ahol számos vezető technológiai vállalat játszik kulcsfontosságú szerepet az újításokban. A kvantumszámítógépek olyan számítási kapacitással rendelkeznek, amelyek új távlatokba helyezik a számítástechnikát.

Az IBM aktívan alkalmazza a quantum számítógépeket a logisztikai láncok optimalizálásában, lehetővé téve a szállítási és raktározási folyamatok hatékonyabbá válását. Emellett a kiberbiztonság terén is kiemelkedő szerepet játszanak, a quantum-kriptográfia segítségével védelmet nyújtva az érzékeny adatoknak.

A Google elsősorban a mesterséges intelligencia (AI) terén használja a quantum számítógépeket. A quantum AI kutatások segítenek új algoritmusok és modellek fejlesztésében. Emellett az adatkezelés terén is alkalmazzák az eszközöket, a hatalmas adatbázisok hatékony használata céljával.

A Microsoft olyan ágazatokban alkalmazza a quantum számítógépeket, mint az energiaszektor, ahol az olaj- és gázkitermelés optimalizálása kiemelkedő fontosságú. Emellett az egészségügyben is használják, segítve az egészségügyi adatok elemzését és a gyorsabb diagnózisok felállítását.

Fenntartható technológiák

A fenntartható technológiák lendületes fejlődése a globális környezeti kihívásokra adott válaszként áll a középpontban. Az évek során a megújuló energiaforrások terén bekövetkezett forradalmi változások most egyre inkább a mindennapi életünk részévé válnak, többek között okosotthonok formájában. A hatékonyabb energiaelosztás, a valós idejű adatok kihasználása és elemzése lehetővé teszik a tudatosabb energiafelhasználást, ezzel elősegítve egy fenntarthatóbb életmód kialakítását.

A gyártási szektorban a körkörös gazdasági gyakorlatok elterjedése mérföldkőnek számít. Az, hogy a vállalatok kezdik felismerni az erőforrások újrahasznosításának és újrahasználatának fontosságát, nem csak a termelési folyamatokat teszi környezetbarátabbá, de egyúttal a hulladék mennyiségét is csökkenti.

Az akkumulátoros járművek térhódítása tovább erősíti a fenntartható közlekedési megoldásokat. Az elektromos járművek a városi területek mellett globálisan is egyre elterjedtebbek, és nem csak a fenntartható, hanem a gazdaságos megoldást is kínálják.

Az építőipar területén a zöld építési technológiák előretörése azt mutatja, hogy az energiahatékonyság, a víz megőrzése és a környezetbarát anyagok használata kiemelten fontos szemponttá válik mind az új, mind a meglévő épületek esetében. Az okos épületrendszerek, amelyek a mindennapi életünket egyszerűsítik, optimalizálják az energiafelhasználást és növelik az épületek fenntarthatóságát.

Az innovatív megoldások jelentős mértékben hozzájárulnak a hatékonyabb víz- és hulladékkezeléshez, ezáltal csökkentve a környezeti terhelést. A vízgazdálkodás terén okos öntözőrendszerek alkalmazása segíti a víz optimális felhasználását, míg a szürke víz (háztartási szürke víz, például mosógép- és zuhanyvíz) újrahasznosítása további lehetőséget kínál a vízforrások megőrzésére. A víztisztítási innovációk elősegítik a hatékonyabb szennyezőanyag-eltávolítást. A hulladékkezelés terén az adat alapú gyűjtés optimalizálja a szemételtávolítást, míg a hulladékenergia hasznosítás és környezetbarát csomagolási megoldások csökkentik a hulladék mennyiségét. Az elektronikai hulladék újrahasznosítása pedig elősegíti az értékes anyagok visszanyerését, mindezekkel együtt hozzájárulva a fenntarthatóbb és környezetbarátabb víz- és hulladékkezelés kialakításához.

Az AR és a VR nem csak kikapcsolódást, hanem az oktatás és ipar forradalmát hozza el. Ebben a technológiai kavalkádban nem csupán a gépek fejlődnek, hanem az életünk is átalakul. Ahogyan ezek az újítások beépülnek mindennapjainkba, egy élénkebb, fenntarthatóbb világ felé haladhatunk.