SZTE Digitális jövő

technology

Továbbra is szárnyal a technológia!

Továbbra is szárnyal a technológia!

2024. április 09.
2 perc

A digitális technológia egyre meghatározóbb szerepet tölt be a mindennapjainkban, példátlan ütemben fejlődik, ez pedig a hétköznapi élet legfontosabb területein rendkívüli változásokhoz vezet. Az alábbiakban két olyan technológiai innovációt mutatunk be, amelyek a 2024-es évben várhatóan nagy jelentőséggel fognak bírni. A cikk következő részében további kettő technológiai innováció kerül még bemutatásra!

1. Kiberbiztonság: A digitális terünk védelme

Ahogy életünk egyre inkább digitalizálódik, a kiberbiztonság kritikus prioritássá vált. A kiberfenyegetések egyre nagyobb arányban vannak jelen, a kiberbűnözők minden lehetőséget megragadnak, hogy a technológiát az emberek és szervezetek ellen fordítsák. Gyorsabban alkalmazkodnak, mint valaha, támadásaikat pedig összehangoltan hajtják végre új technológiákkal és módszerekkel. Ezek az események vezetnek a kiberbiztonsági megoldások minél hatékonyabb kifejlesztéséhez. Ez az egyik legfontosabb védvonal főként a vállalatok számára, hiszen a vállalati adatokat és informatikai rendszereket védi a kibertámadásoktól. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás kulcsszerepet játszik majd az online támadások korai felismerésében és mérséklésében, így tartva biztonságban rendszereinket és adatainkat.

kiberbiztonsag

2. Blokklánc és decentralizált pénzügyek (DeFi)

A blokklánc egy decentralizált digitális főkönyv, ami biztonságosan rögzíti a tranzakciós adatokat, ezáltal átalakítja a bizalom és a tranzakciók kezelésének módját. A blokklánc olyan kriptovaluták gerincét képezi, mint amilyen például a Bitcoin és az ethereum. A legkorábbi modelljét az 1990-es évek elején hozták létre, amikor két fizikus kriptográfiai technikákat alkalmazott egy blokkokból álló láncban, hogy így védjék a digitális dokumentumokat az adatok manipulálásától. A decentralizált pénzügyek (DeFi) egyre nagyobb teret hódítanak, és közvetítők nélküli kölcsönöket, csereügyleteket és pénzügyi szolgáltatásokat kínálnak. A pénzügyeken kívül a blokkláncot olyan ágazatokban is használják, mint az ellátási láncok kezelése, az elektronikus szavazás és a személyazonosság-hitelesítés.

blokklanc